Listopad 2013.

DODATNI SAT YOGE!

Dobili smo i još jedan sat Yoge u rasporedu - VINYASA FLOW, PETKOM u 17:30h!
Krećemo 25. 10. 2013.!


Raspored sati petkom je sljedeći: 
17:30h Vinyasa Flow Yoga 
18:30h BASI Pilates mix
19:30h Rhythm Pilates 
NOVA GRUPA PILATESA, UT-ČET 21.00h!

Dragi svi, 

zbog velikog interesa i popunjenosti grupa otvaramo novu grupu 
Pilatesa beginners - intermediate, UTORAK - ČETVRTAK 21.00h!

Predbilježbe su u tijeku!

Sretno vježbanje,
Vaš Flexio!

PILATESOM PROTIV RAKA DOJKE

LISTOPAD, MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE!

12. 10. (subota) od 08.00h – 10:00h održat će se poseban sat Pilatesa, 
PILATES MARATHON CLASS, posvećen ženama diljem svijeta koje su prošle i prolaze ovu borbu. 
Predbilježbe u studiu! 

 Svi su dobrodošli!

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli više od 2000 žena, a rak dojke najčešći je zloćudni tumor koji se javlja kod žena. Redovitim pregledima ova bolest se može otkriti u ranom stadiju što znači i veće šanse za ozdravljenje. Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina, a rizična skupina su žene između 50-te i 70-te. Opasnost obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu prije 50. godine, kod kojih je u obitelji netko imao rak dojke, te kod žena starijih od 50 godina, posebno ukoliko su pretile.

Podizanjem osviještenosti o toj bolesti nastoji se upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja, te pružiti potporu ženama koje žive s tom bolešću. Ženama se o rehabilitaciji a pogotovo o vježbanju kao pomoćnom faktoru za vrijeme kemoterapije i nakon operacije govori vrlo malo ili ništa.U našim zdravstvenim ustanovama još uvijek nema adekvatnog programa koji bi pomogao ženama u rehabilitaciji nakon operacije i za vrijeme kemoterapije.

Postoji silan broj dokaza koji potvrđuju pozitivne učinke vježbanja u borbi protiv raka. Brojne studije su pokazale da su bolesnici koji redovito vježbaju manje podložni povratku karcinoma, a i općenito duže žive. Na primjer, ako osoba koja boluje od raka dojke vježba dva sata tjedno, smanjuje stopu recidiva za 15 do 20 posto, a to je isti postotak koji biste dobili i kemoterapijom. 

S obzirom da Pilates programi obuhvaćaju najširi opseg djelovanja na psihofizičke sposobnosti općenito, smatra se najboljom metodom za rehabilitaciju nakon operacije dojke(snaženje, istezanje, razgibavanje,disanje, opuštanje i dr.). Vježbanjem sprečavamo pojavu depresije i anksioznosti kod žena koje se bore s ovom bolešću. Jedan od ključnih razloga zašto je Pilates pravi odabir je taj,da kretnje moraju biti nježne  i postupne, osviješćene, da povezuju um i tijelo a  Pilates je upravo taj. Vrlo je bitno da se s fizikalnom terapijom i vježbanjem započne odmah poslije izlaska iz operacijske dvorane. Da bi spriječili zarašćivanje zglobne čahure, tj. održali zglobnu pokretljivost uslijed  smanjene pokretljivosti ruke zbog operacije i rane, s vježbama treba početi odmah!